Lukta av innestengt kjeller ute i naturen

Hei du, din sopp. Neida, jeg skal ikke sjikanere deg ved å bruke skjellsord fra naturen. Jeg skal fortelle deg om kjuker.

Hva pokker er en kjuke? tenker du kanskje.

Når du går i skauen hender det kanskje at du ser et dødt tre eller en stamme. På dette døde treet og stammen vokser det noen hyller ut. Det er kjuker, din sopp… Se selv.

Flotte rødrandkjuker nær Svinholt i bymarka i Porsgrunn.

 

Nylig gikk jeg en tur i bymarka i Porsgrunn. Favorittområdet mitt for turer nær der jeg bor. Ved Svinholt kastet jeg øyet mitt på noen lekre eksemplarer av kjuker. Nærmere bestemt rødrandkjuker, i følge Mariken Kjøhl-Røsand, en av de mest naturkloke og flinke folka jeg kjenner. Hun er fylkeskoordinator for Forum for natur og friluftsliv i Telemark.

– Det er veldig kult å bli spurt om kjuker. Det er mye action i skogsoppriket, sier hun entusiastisk.

Selv må jeg be Store Norske Leksikon om hjelp når jeg skal beskrive rødrandkjuken:

«Rødrandkjuke er en flat, hovformet flerårig kjuke med gulbrun og lakkaktig skorpe og tilvekstsone som først er gulhvit, så rødbrun og etter noen år helt svart. Prelaget er hvitt som fersk og blir sitrongul ved riping. Lukten er emmen og minner om gammel vaskeklut eller innestengt kjeller.»

Jeg stakk ikke nesa bort i kjukene, og det er jo ganske greit at jeg ikke gjorde det, sånn sett i ettertid.

Mariken forteller meg at vokser som små hyller ut av døde og levende trær.

– De er viktige nedbrytere i skogen. Noen er ettårige, andre kan leve i flere år, forteller hun.

 

Hovedpoenget mitt med å skrive om kjuker, er å få deg til å bruke øynene aktivt når du er ute i skauen. Se etter detaljene, se etter mangfoldet. Da blir gleden over turen enda større.

Rødrandkjuker skal visstnok lukte som gamle vaskekluter eller innestengte kjellere.