Sterk bok om krigens modigste

«Jenta i veggen – I skjul for nazistene» av Lena Lindahl

Lena Lindahl har skrevet en sterk, viktig og god bok som berører.

Om ei helt vanlig jente og en helt vanlig mann., som begge viste et mot uten sidestykke. Om Betzy Rosenberg og Arne Haugrønning. Arne, 20 år eldre enn Betzy, som bygde et skjul i veggen hjemme på Strandly utenfor Trondheim. Et skjul der Betzy, fordi hun var jøde, måtte skjule seg i to og et halvt år i veggen for å unngå den samme skjebnen som mindre heldige jøder. En skjebne hun der og da ikke visste noe om.

 

«Jenta i veggen – i skjul for nazistene» av Lena Lindahl.

 

 

26.november 1942 ble D/S «Donau» sendt ut fra Akershuskaia i Oslo med 532 fanger om bord. 532 jødiske fanger. Den samme dagen begynte gjemmeleken på Strandly utenfor Trondheim.

Boka er et vern mot hat, diskriminering og fordommer.

En stor styrke i boka er at Lena Lindahl ikke tar lesernes historiekunnskap for gitt. Hun forklarer de store linjene, foranledningene, dehumaniseringen som nazistene sto for, spillet. Dette er en bok alle tenåringer bør lese når de går på ungdomsskolen. Vern og holdningsberedskap mot strømninger vi ser i dagens samfunn, er et av de viktigste vernene vi skal sette opp, bygge på og forsterke.

Arne Haugrønning bør bli et forbilde og en helt for nye generasjoner. Historien om motet til en helt vanlig, men allikevel uvanlig norsk familie. En historie om viljen til å hjelpe, styrken til å redde ei de visste ikke kom til å overleve krigen om hun ble tatt.

100 meter fra skjulestedet festet Rinnanbanden. Tenk redselen Betzy må ha følt inni veggen – i skjul.

«Ver ikke ræd» skrev Jenny Rosenberg på en lapp til datteren. Den beskjeden fra mora reddet Betzy og holdt motet oppe i tunge stunder de to og et halvt årene hun levde i skjul.

Betzy overlevde – det gjorde ikke moren og Betzys nærmeste familie.