Hotelldirektøren på Skinnarbu med det varme hjertet

Hotelldirektør Roar Myhre Walmann

Hotelldirektør Roar Myhre Walmann (47) er tøff i trynet og varm om hjertet. På Skinnarbu Nasjonalparkhotell kan 100 mennesker få en fin jul til fjells i Telemark takket være en ide direktøren fikk en kveld han ikke fikk sove. Mennesker som ellers kanskje ikke hadde hatt råd til julefeiring eller mennesker som er ensomme.

Det er gått noen uker siden Roar la ut på hotellets Facebook-side at han ønsker å gi en julefeiring til de som trenger det mest. Til mennesker som sitter aleine på julaften, og mennesker som kanskje ikke har råd til julemiddagen. Sammen med eier Erlend Follegg ønsker Roar at opptil 100 mennesker skal få oppleve en julaften med skikkelig julemat på hotellet på hotellets regning.

– Responsen har vært overveldende, sier han.

I skrivende stund er videoen sett nesten 120.000 ganger, statusen er delt over 1.000 ganger, og 2.000 har likt og 200 kommentert det rause tilbudet fra hotelldirektøren.

Gaver fra nissen

I resepsjonen på hotellet ligger det to presanger.

”Til gutt 3 +” og ”Til pike 5 +”. Begge fra nissen på Skjelsvik i Porsgrunn. Flere tårer har rent i Roars øyne de siste ukene. Folk lar seg berøre og røre av det nasjonalparkhotellet har satt i gang, og mange ringer, sender e-post og presanger for å støtte opp om tiltaket.

Hotelldirektøren går kanskje ikke kledd som mange andre hotelldirektører. Roar bruker verken  dress med press, nystrøket skjorte eller stramt slips i det daglige.

– Her er vi på fjellet. Her går vi i fleecejakke og stillongs, forteller han.

Streng og rettferdig

Vi skrur tida tilbake til oktober 2015. En måned etter at Roar tok over som hotelldirektør, banker de første flyktningene på døra. Hotellet skulle nemlig fungere som flyktningmottak da den store flyktningkrisen rammet Norge og Europa i fjor høst. Fra oktober til midten av mars bodde flyktninger fra totalt 16 nasjoner på hotellet på høyfjellet i Telemark – langt fra bomberegn og en utrygg tilværelse i hjemlandet.

– Ja, jeg er ganske tøff i trynet, bekrefter han.

Skiensmannen fra Gråtenmoen er ikke redd for å ta en kamp. Da flyktningene kom, styrte Roar med jernhånd. Fra flyktningene fikk han høre at han var streng, men grei og rettferdig.

Er blitt varmere

Blant flyktningene fikk Roar mange nye venner. Samtidig fikk det han til å reflektere rundt hvor godt man har det her i landet.

– Jeg har aldri sultet. Jeg har aldri flyktet fra bomberegn. De er som deg og meg, men med en annen historie, sier hotelldirektøren.

Han ble forandret av alt dette.

– Man blir litt varmere, og det er greit å dele litt, sier han.

Mange stiller opp

Helt i begynnelsen av desember lå Roar våken i senga si på hotellet. Han begynte å tenke. Han hadde lest i media om alle som var ensomme og alle de som ikke hadde råd til å gi seg selv, familien og barna sine en anstendig julefeiring. Så endte det altså opp med at han fikk eier Erlend Follegg med på ideen.

Da ante han ikke hva han egentlig satte i gang. Så langt har 50 mennesker sagt at de skal komme, blant dem 20 barn. Det er plass til flere.

– Her serverer vi tradisjonell julemat, og det er mange som hjelper til med å sørge for at alle som kommer får en fin jul.

Penger til overs

Coca Cola stiller med mineralvann. M/B ”Fjellvåken II” som går fra Skinnarbu til Mogen i sommersesongen, gir restvarene fra sommeren til hotellets julefeiring.

Det ringer i Roars telefon. Han reiser seg og går rundt i resepsjonen. Etterpå dirrer han av begeistring.

– Det var fra snøskuterklubben på Rauland. De har penger til overs, og vil gi en gave til hver og en som kommer hit.

Det er antydning til nok en tåre i Roars øyne.

– Det betyr mye at mange har et godt hjerte, roser han.

Går så det suser

Det er skjedd mye på hotellet siden de siste flyktningene dro rett før sist påske. 40 av 97 rom er ferdig oppusset. Det aller første de gikk løs på var resepsjonsområdet. På gjesterommene er det nytt gulv og nye vegger. Alle rom blir malt. På sikt skal det nye møbler inn.

I tillegg planlegger hotellets eiere en storstilt hytteutbygging på hotellets over 10.000 mål store eiendom. I overkant av 400 hytter skal bygges.  Før de kommer så langt, må reguleringsplanen godkjennes av de rette instanser i Tinn kommune.

– Vi håper at vi er i gang med infrastrukturen til høsten, men prosessen må ta den tida det tar, sier hotelldirektøren.

2016 har vært et godt år med mange gjester, og belegget for 2017 begynner allerede å se bra ut.

– Nå går det så det suser, gliser hotelldirektør Roar Myhre Walmann.