De drar aldri på tur uten kikkert og fotoapparat

Vinden blåser kaldt nedover Gjerpensdalen, og på et jorde sitter en flokk kråker. På himmelen over de snøkledde jordene, svever det grasiøse sangsvaner. Gjemt inne blant greinene på et tre sitter en musvåk. Kanskje venter den på et potensielt bytte.

fugl5

 

Inne i fugletårnet ved Børsesjø i Gjerpensdalen i Skien står ekteparet Mariken (32) og Allen (28) Kjøhl-RøsAND. For Allen startet fugleinteressen da han bygde fugle- og uglekasser sammen med faren.

– Det ble mange turer ut i skogen, for å se etter fugl og følge med på livet i kassene, forteller han.

Så traff han Mariken fra Herøya i Porsgrunn, og da de flyttet til Telemark, blomstret Allens interesse for fugl opp igjen. Ved fugletårnet på Børsesjø traff de andre som var fascinert av fugler. I dag teller det aktive miljøet i Norsk Ornitologisk Forening, avdeling Telemark, et sted mellom 80 og 100 fuglekikkere. Mariken og Allen bruker rundt 400 timer årlig på fuglekikking.

fugl2

Ute på den skjøre isen på Børsesjø går en sangsvane inn for landing. Den elegante fuglen lander lett inntil det frosne sivet.

Skattejakt

For Mariken og Allen er fuglekikkingen blitt en interesse for livet.

– Kunnskap om arter gjør at man legger merke til mer i naturen, sier Mariken.

– Det er som å gå på skattejakt.

Allen roper at vi må se. Se på den bittelille fuglen som flyr fort over sivet. Det er en varsler. Den setter seg i toppen av tre. Den vesle fuglen lever av smågnagere og store insekter. Fra toppen av treet speider den etter føde.

fugl3

I et tre ute på et jorde fanger Allen opp en musvåk gjennom kikkerten. Rovfuglen ser nok mye mat i kråkeflokken som hviler på den morgenfrosne marka.

– Plutselig kan de dukke opp en majestetisk rovfugl med et bytte i klørne, sier Mariken.

Bryllup og hvitveis

I mai blomstrer hvitveisen på Jomfruland. To andre som blomstret var Mariken og Allen. Begge har en sterk tilknytning til øya utenfor Kragerø, og begge er glade i havet, fuglelivet og naturen på skjærgårdsøya. 7.mai giftet de seg i hvitveisenga på Jomfruland. Mens de ble fotografert, hadde gjestene et stående tilbud om fuglekikking. Bryllupet ble, som du sikkert allerede har forstått, et eventyr for alle involverte.

fugl4

Aldri uten kikkert

En av Marikens nærmeste venner er Ola Nordsteien. Han er daglig leder ved Jomfruland fuglestasjon. Mariken interesserer seg først og fremst for planter. Hun er utdannet økolog, og har alltid interessert seg for alt som kryper, flyr og vokser i naturen.  Men venner har lært henne mer om fuglelivet enn hun en gang kunne.

– Ola har hele tiden vært fast bestemt på at jeg skal bli fuglekikker, sier Mariken.

Siden har fuglekikkingen vært en viktig del av naturinteressen, og i dag drar paret sjelden eller aldri på tur uten kikkert og fotoapparat.

Tilgangen til fugletårnet ved Børsesjø er enkel, og du parkerer ved Gjerpenshavna barnehage ved siden av Gjerpen sykehjem. Ta turen om du aldri har vært der før, en naturopplevelse får du om du er interessert i fugl eller ei.

Det er Telemark.

fugle1